A simától a csillogósig - cérnakalauz

Osztott hímzők

Az osztott hímzőnek több fajtája ismert. Motringokban kapható, egy motring 8 métert tartalmaz a 6 szálra osztható cérnából. A leggyakrabban kapható 14-es Aidára 2 vagy 3 szállal hímzünk. A leggyakrabban használt, Magyarországon is kapható osztott hímző fajták: DMC, Anchor, Venus, Madeira, Puppets. Ezekhez számos átváltó táblázat létezik, itt, vagy az xszemes.hu-n, vagy külföldi internetes oldalakon. A gyakran emlegetett Dimensions, Anton, Bucilla hímzők is ilyenek, de ezek bizonyos gyártó készleteiben fordulnak csak elő, így bolti forgalomban nem kaphatók... Hozzájuk is léteznek átváltók, de ezek pontossága esetenként kétséges, ezért erősen javasolt az eredeti készlet megvásárlása és az eredeti, készlethez adott cérnák használata.

Az alábbi képen normál és színátmenetes osztott hímzők láthatók.

Osztott hímzők

 

A színátmentes hímzők egy szín árnyalatait tartalmazzák, folyamatosan sötétedő-világosodó formában. Ha "szabályos eredményt akarunk, akkor mindig egy "periódusnyi" cérnát vágjunk le, amit mindig ugyanabban az irányban fűzzünk tűbe. Míg a normál hímzőkkel gyakran sorról-sorra megyünk, először egy sor alsó öltéseit, visszafelé menve a felső öltéseit hímezve, a színátmenetes cérnáknál célszerű minden öltést egyenként befejezni, és utána térni a következőre. A terület különböző irányú kitöltéseivel különböző effekteket lehet produkálni.

 

Selymek

A DMC és a Madeira - az osztott hímzőnél kisebb színválasztékban - selyemből készült hímzőt is gyárt. Ezek ugyanúgy osztottak, a normál hímzőnél jóval fényesebb felületűek. Míg a normál hímzőnél kb. 60 centiméteres az egyszerre tűbe fűzhető ajánlott mennyiség, a selymek sérülékenysége, csúszóssága miatt ebből inkább csak 30-45 centit használjunk egyszerre. Meglehetősen csúszkálós fajta! A hímzés közben vigyázzunk, hogy a tű ne nyiszálja el a szálat, mert a sérült, bolyhos felület már nem adja meg ugyanazt a látványos fényt, ezért a tűt lehetőleg többször is helyezzük át a szálon, és a sérült szálat ne sajnáljuk, azonnal cseréljük le... Különösen látványos ezzel a hímzővel a szaténöltés. A DMC selyem szintén hatszálas, nagyjából az osztott hímzővel egyenlő vastagságú.

Az alábbi képen DMC selyem hímzők láthatók.

Selymek

 

A DMC selymek (rayon) színtábláját az alábbiakban lehet megtekinteni, illetve egy PDF file-ban a színkódok és megnevezések is elérhetők. A DMC selyem számából ha a 30-st lehagyjuk, megkapjuk a vele azonos színű osztott hímző kódját. Én úgy tapasztaltam, hogy egy-egy szín selyemre cserélésével nem nagyon lehet mellényúlni, de teljesen selyemmel készített munkát még nem csináltam.
(Köszönet a kiegészítésért Ninocskának)

DMC selymek színtáblája

 

Metallic és Light Effects

A legtöbb gyártó színválasztékában megtalálhatók a csillogós, fémszálas (vagy műszálas) cérnák. Az Anchor kisebb, a DMC a Light Effects termékcsalád bevezetésével nagyobb színválasztékkal rendelkezik, a Madeira pedig a metallic cérnáit különböző vastagságban is kínálja. Ezek a cérnák úgy néznek ki, mintha egy vékony középső hordozószálra lenne a színes, fényes felület rátekerve. Amikor sokat hímzünk vele, hajlamos szétcsúszni, letekeredni, ezért itt is célszerű a kisebb szálak használata. Effektív lehet az is, ha páros szál haszlálata esetén kettéhajtott szállal kezdünk, amit a tű fokára hurkolunk. Emellett a szál csúszóssága, egyes light effectek merevsége miatt az is fontos, hogy minden egyes öltés kellő feszességéről meggyőződjünk, esetenként azt kézzel megigazítsuk. A hagyományos metallicok (arany, ezüst, bronz) a vékony, csúszós, a Jewels Effects, Antiques Effects, Pearlescent Effects fajtájúak a merev, nehezen kezelhető "alfajba" tartoznak, de rendszerint megéri velük dolgozni, mert látványos eredményt produkálnak!
Egy motring 8 méter, ami 12 szálra szedhető szét. Vékonyabb, mint a sima pamut osztott hímző, ezért kb. dupla annyi szállal kell dolgozni, de gyakran használjuk osztott hímző mellé, extra csillogásért... (pl. két szál aranysárga, egy szál metallic arany).

Az alábbi képen Anchor Metallicok és DMC Light Effectek láthatók.

Metálok

 

Egyéb csillogós szálak

Amennyiben kézimunkánkat metálszínekkel szeretnénk feldobni, de esetleg pontosan olyan szín nem kapható DMC-ből, esetleg lakóhelyünkön nem igazán tartanak DMC-t, improvizálnunk kell... A Ligh Effectek színválasztékának bővülése előtt így találtam rá a Gütermann által forgalmazott cérnákra, amelyek sikeresen kombinálhatók az osztott hímzőkkel. Ezek 50 méteres tekercsekben kapható, tovább nem osztható szálas cérnák. Itt is egy központi vivőszálra van rátekerve a csillogós (műszál?) felület, így letekeredésre, bolyhosodásra vigyázni kell. A Sárkányom zöldjét két szál osztott hímző, egy szál Gütermann használatával hímeztem. Ez a hímző vastagabb, mint a DMC metallic, tehát egyedüliként 2 vagy három szállal gondolom, hogy megállná a helyét, illetve a 2+1 felállás stabil, feltűnő csillogást eredményezett...
Lehet még kapni több helyen márkajelzés nélküli kis tekercses metálokat, amik úgy gondolom, hogy adott esetben egy-egy karácsonyi projectet vagy üdvözlőlapot sikeresen feldobnak... Színválasztékuk elég esetleges, ezért a felhasználásuk fantázia kérdése...

A bal oldali képen Gütermannok, a jobb oldalin az ismeretlen metál család tagjai láthatók (méretarányos képek)

Gütermann Ismeretlen metál

 

Kreinik

Külföldi minták nézegetése esetén gyakran találkozunk a "blending filament" fogalmával, és a Kreinik márkanévvel. A blending filament olyan hajszálvékony, csillogós szálacska, amit eleve nem önálló hímzéshez készítettek, hanem arra, hogy másik szál osztott hímző mellé fogva annak diszkrét fényt adjon. A Thomas Kinkade képekben, a Dimensions készleteiben és a Mirabalia mintaívein is nagyon gyakran előfordulnak, viszont hazánkban egyelőre nem kaphatók. A blending filament esetében is vigyázni kell a széttekeredésre, bolyholódásra, ezért ajánlatos kisebb szálakat haszálni. Valamilyen ok miatt nálam még olyan hiba is elő szokott fordulni (A Kreiniknél és a Gütermannál is) hogy ugyanakkora osztott hímző és speciális szál levágása mellett a speciális gyorsabban fogy... ezért egy pár centivel a speciálisból hosszabbat szoktam vágni...
Aki most szeretné megalapozni Kreinik készletét, annak a #032-es, gyöngyház színű cérna beszerzését ajánlom, mert a legtöbb mintához ez kell. Az 50 és 100 méteres kiszereléstől pedig senki ne ijedjen meg, 2 szál normál és 1 szál blending filament használata esetén 2 motring elhasználásával pont elfogy a blending filament. (8 méter osztott, szorozva 3 a két szállal hímzés miatt, az 24 méter, szorozva 2 motring, az 48 méter!)
A blending filament vékony anyaga, egyedi színei miatt eléggé ki van zárva, hogy "átváltsuk", azaz mással helyettesítsük. A gyöngyházat esetleg lehet a DMC light effect gyöngyházával (bár az vastagabb) vagy a színesek közül néhányat a DMC Light Effects hasonló színeivel... Ha muszáj, előtte mindenképpen készítsünk színpróbát, mennyire illik a helyettesítés az összképbe! A Kreinik rendelhető pl. a sewandso vagy az 123stitch webshopjából.
A kreinikből a blending filament mellett különböző vastagságú "braid" meg meg "ribbon" is kapható, az előbbi vastagabb sodort szál, az utóbbi szalag.
Még egy fogalommal lehet találkozni, ez a HL (high lustre). Ha veszünk egy blending filamentet, akkor elképzelhető, hogy ugyanabból a színből van ilyen, meg HL nélküli. A szó jelentése kb. magas fényű, azaz az alap csillogóson kívül a HL-es cérnák egy kicsit még fényesebbek...
A Kreinik színmintákat lásd itt.
Sajnos a braid és ribbon mintákat nem tudom megmutatni, ha valaki rendelkezik ilyennel, egy képet köszönettel vennék...

Az alábbi képen kreinik blending filamentek láthatók. A kék fölötti kettő gyöngyház színű, az egyik picit le is van bomolva, így látszik a szál is...

Kreinik

 

A fentiekben az általam ismert, használt speciális cérnák voltak láthatók. Nem tértem ki a Madeira "érdekes" csomagolású metáljaira, sem a gombolyagban kapható metallic horgolócérnákra. Szintén nem esett szó a kézzel festett "hand dyed", "overdyed" cérnákról sem, amik elsősorban samplerek, egyedi munkák készítéséhez használhatók.
A cikkben látható képek ugyanazon a felbontáson, szkenner alá téve készültek.
Hogy a szálvastagságot, kinézetet jobban össze tudjuk hasonlítani, készítettem egy "csoportképet" is. Amennyiben valakinek a fentiekkel kapcsolatban kiegészítése, kérdése van, kérem, a kergiz@date.hu címre írja meg.

Kreinik Fentről lefelé:
Anchor osztott pamut kék színárnyalatos,
DMC selyem fehér,
Anchor metallic ezüst,
DMC Light Effects kék,
DMC Light Effect gyöngyház,
2 darab Gütermann kék (egymás mellett),
2 darab ismeretlen metál kék,
legalul 3 Kreinik Blending filament ezüst, gyöngyház és kék színben

 

Utolsó módosítás: 2006.07.24. Hammy / KerGiz
[ Vissza ] Vissza / Back